Αποστάσεις:

Πάργα (10 λεπτά)

Παξοί (Καραβάκι 3 φορές την εβδομάδα)

Νεκρομαντείο Αχέροντα (20 λεπτά)

Πηγές Αχέροντα (25 λεπτά

Σούλι-Κούγκι (30 λεπτά)

Νικόπολη (40 λεπτά)

Το Κάστρο της Πάργας:

Στη δεξιά πλευρά της πόλης βρίσκεται το κάστρο της Πάργας, χτισμένο στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Ανεβαίνοντας τα στενά σοκάκια και τα αρκετά σκαλοπάτια ο επισκέπτης φτάνοντας τελικά στο κάστρο αποζημιώνεται αφού του δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Η θέα της πόλης κάτω απ’ τα πόδια του και το πανόραμα του Ιονίου πελάγους αποτελούν μια εμπειρία μοναδική.Το κάστρο της Πάργας χτίστηκε το 14ο αι. με τη βοήθεια των Νορμανδών προκειμένου να προστατευθούν οι Παργινοί από τις συνεχείς επιθέσεις πειρατών, ενώ την τελική του μορφή την πήρε από τους Ενετούς μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστη.

Το Κάστρο του Αλή Πασά

Λίγο βορειότερα της Πάργας, στο χωριό Ανθούσα, δεσπόζει το κάστρο του Αλή Πασά. Χτισμένο επίσης σε ψηλό λόφο, αντικριστά με το κάστρο της Πάργας, με θέα φαντασμαγορική και ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στα νερά του Ιονίου. Το κάστρο είναι πολύ καλά διατηρημένο, σχεδόν ατόφιο και κάνοντας κάποιος περιήγηση σ’ αυτό μπορεί εύκολα με τη φαντασία του να αναπλάσει την ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής.Το έχτισε ο ίδιος ο Αλή Πασάς με τη βοήθεια του ιταλού μηχανικού Monteleone προκειμένου να εποπτεύει και να πολιορκεί με την άνεση του την Πάργα την οποία εποφθαλμιούσε από καιρό.

Παραλία & Εκκλησία του Αϊ Σώστη

Σε απόσταση 7χλμ από την Πάργα ή 20 λεπτών με το καραβάκι βρίσκεται η παραλία του Αϊ Σώστη. Ερημική και πανέμορφη με τουρκουάζ νερά και γραφικούς βράχους σε περίεργους σχηματισμούς.Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αϊ Σώστη, μια από τις πιο ιδιόρρυθμες εκκλησίες της πατρίδας μας. Χτισμένη στο βαθούλωμα που σχηματίζεται από δυο κολλημένους τεράστιους βράχους -από τους οποίους ο ένας χρησιμεύει σαν προστατευτικός της τοίχος- μοιάζει να είναι ένα με το τοπίο ενώ η εντυπωσιακή είσοδος από το στενό άνοιγμα των γιγαντιαίων βράχων προκαλεί δέος στον επισκέπτη.Σκαλοπάτια λαξεμένα στον βράχο οδηγούν κατευθείαν στη θάλασσα προσφέροντας θέα στο ‘Σκάσμα’ (ψηλή βράχινη λόγχη σαν δέηση ή ικεσία) και στο ‘Φραγκοπήδημα’ (ορθόστητος βράχος όπου το 1814 πήδηξε από κει τμήμα της γαλλικής φρουράς κυνηγημένο από τους στρατιώτες του Αλή Πασά).

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Το αρχαίο Νεκρομαντείο βρίσκεται στο Μεσοπόταμο Πρεβέζης και απέχει 20 περίπου km από το Λύχνος. Αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του 1958 κάτω από το υπάρχον νεκροταφείο και τη μονή του Αγ. Ιωάννου του 18αι.Από αρχιτεκτονική άποψη το Νεκρομαντείο ταυτίζεται με μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο ή μαυσωλείο της ανατολής του 5ου αι. Αποτελείται από πολυγωνική τοιχοδομία, σιδερόφραχτες πύλες, εσωτερική διαίρεση με διαδρόμους και το κυρίως ιερό το οποίο χωρίζεται με παράλληλους τοίχους σε 3 αίθουσες.Κάτω από την κεντρική αίθουσα του ιερού βρίσκεται λαξευμένη στο βράχο η υπόγεια αίθουσα, η ακουστική της οποίας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Μέσα στην υπόγεια αίθουσα βασιλεύει απόλυτη ησυχία και ταυτόχρονα ο χρόνος αντήχησης του χώρου είναι εξαιρετικά χαμηλός. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το θόρυβο βάθους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο χώρος ήταν συνειδητά κατασκευασμένος ώστε να δημιουργεί στον επισκέπτη έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα. Έτσι κατά την αρχαιότητα οι προσκυνητές με την βοήθεια των ιερέων ερχόταν σε επαφή με τις ψυχές των νεκρών και ζητούσαν συμβουλές και πληροφορίες για το μέλλον. Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα είναι το μοναδικό στην αρχαιότητα που έδινε την δυνατότητα στον επισκέπτη να επικοινωνήσει με τον κάτω κόσμο.

Ποταμός Αχέροντας: Πηγές:

Υπάρχουν κάποια μέρη τα οποία οι φωτογραφίες και οι περιγραφές-όσο γλαφυρές κι αν είναι- τα αδικούν.Ένα τέτοιο μέρος απαράμιλλου κάλλους είναι και το φαράγγι του Αχέροντα.Πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο και διάσημος στα πέρατα της γης για το μυσταγωγικό και μυθολογικό του φορτίο που οι ρίζες του αγγίζουν τα αρχαία μυστήρια, ο Αχέροντας είναι ένα ποτάμι τέτοιας φυσικής ομορφιάς που ελάχιστα μέρη μπορούν να τον συναγωνιστούν. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια εκδρομή πεζοπορίας στα στενά του όπου το έντονο ανάγλυφο της φύσης, με κάθετους βράχους που ξεπερνούν τα 100 μέτρα ύψος, και τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά του θα κάνουν την εμπειρία αξέχαστη.Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν διαδρομές μέσα και έξω από το ποτάμι (river trekking) με διάφορους βαθμούς δυσκολίας και πάντα κάτω από τη βαθιά σκιά που προσφέρουν τα τεράστια πλατάνια και η υπόλοιπη πλούσια χλωρίδα.Εδώ μπορεί κάποιος να διασχίσει τις πύλες του Άδη και τα ανάκτορα της Περσεφόνης και να καταλάβει γιατί οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν αυτό το τόσο άγριο και επιβλητικό τοπίο για να τοποθετήσουν την είσοδο του κάτω κόσμου.Ο Αχέροντας λόγω του ότι συνιστά περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και οικολογικής αξίας ανήκει στο ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.